ווטסאפ - לינוקס, BSD, קוד פתוח ותוכנה חופשית בעברית. Whatsup - Linux, BSD, open source and free software in Hebrew

 
 
  כניסת חברים · רישום · שכחתי סיסמה  
tux the penguin

quick_linkברוכים הבאים ל whatsup - הגיגים אישיים

published at 15/05/2004 - 13:57 · ‏פורסם yehuda · ‏tags פינגווין עברי גאה · שלח לחברידידותי למדפסת
פינגווין עברי גאה לא מזמן חגג whatsup שנתיים להיווסדו. לפני כן היו קיימים מספר אתרי לינוקס וקוד פתוח אשר מרביתם היו בשפה האנגלית ורובם פנו למושבעי לינוקס בדמם. כיום מספר האתרים הישראלים המעלים את נושאי הקוד הפתוח על שולחן הדיונים הלך וגדל ועימם גם מספר המבקרים.

כאשר אני מנסה להגדיר מהי "קהילת משתמשי לינוקס" בישראל אני נתקל בכמה קריטריונים הנדרשים להגדרה ראשונית לפני הכול.

אחד הקרטריונים הוא הגדרת משתמש לינוקס. על פניו נשמע פשוט וקל: כל אחד המשתמש בלינוקס למטרה כלשהי.
אבל כאשר מנסים לאפיין את אותו משתמש הדברים הולכים והופכים מורכבים יותר. מיהו אותו משתמש..? באיזה אופן הוא משתמש בקוד פתוח..? מהי רמת ידיעותיו בנושאי ניהול מערכת לינוקס..? עד כמה הוא נכון ללמוד ולהכיר סביבה שונה..? ועוד כמה שאלות שצצות...

כאשר אני מנסה להגדיר את המשתמש המומצע של לינוקס בתקופות זמן שונות אני מקבל בכל פרק זמן "פרופיל" אחר. למרות שככול שאני מתקדם בציר הזמן אותם העונים לאותם "פרופילים" עדיין ממשיכים להתקיים ואף לעלות מבחינה מספרית מתווספים לקבוצת המדגם משתמשים חדשים אשר מהווים "פרופיל" חדש בעל תמהיל שונה של תחומי עניין ומספרם משפיע על הגדרת "המשתמש הממוצע".

אנסה למנות כאן את מספר הפרופילים אליהם אני מתייחס:
פרופיל ה software hacker: לקבוצה זו נכנסים אלו אשר העיקר עבודתם/פעילותם מתבטאת בתחום הפיתוח והשיפור של התוכנות והכלים המצויים כיום. הם מהווים ללא ספק את החוליה הראשונה והחשובה אשר בלעדיהם מערכות הקוד הפתוח לא היו קיימות. הם אלו אשר חוקרים, מגלים, מפתחים ומשביחים את תוכנות הקוד הפתוח מדי יום.
הדבר שמגדיר אותם בעיני הוא הרצון ללמוד מידע טכני להתעמק בו ולמצוא דרכים לשפר אותו.

פרופיל technical user: בקבוצה זו נמנים ה"טכנולגים" למינהם אשר נהנים ללמוד ולהכיר מוצרים וסביבות חדשות עוד בשלבים בהם הם עוד לא הגיעו לבשלות מלאה. בקבוצה זו ניתן למצוא את כל אלו אשר נהנים לחקור יכולות חדשות ולהפנים את השימוש בהם באופן מיידי. חברי קבוצה זו על פי רוב ניחנים ביכולת להתמודד עם מערכות לא מוגמרות ו"לתקן" את הדברים הנחוצים על מנת לבחון אותם. בדרך כלל העונים לפרופיל זה לוקחים חלק פעיל ביותר בשלבי הפיתוח של הקוד על ידי בחינתו והעברת משוב איכותי למפתחים ( הפרופיל הראשון ).

פרופיל high-end users: פרופיל זה מאפיין את המשתמשים אשר יודעים כיצד ניתן לרתום לשימוש מוצרי קוד פתוח ולעבוד עימו בשוטף. הם יודעים על פי רוב כיצד לבצע הגדרות שונות ולהשתמש בכלים שונים ולרתום את הקוד הפתוח לשימושם. חברי קבוצה זו יגלו סבלנות לקריאת מידע והוראות שימוש ואף ינסחו שאלות מוגדרות היטב לנושאים אותם הם מעוניינים להכיר ולדעת.

פרופיל regular-end users: קבוצת משתמשים אלו למעשה עושה שימוש במוצרים השונים. הם בדרך כלל יעדיפו מוצרים "מוכנים מהקופסא" אשר ידרשו מינימום של הגדרות על מנת להתחיל לעשות בהם שימוש. אנשים העונים לפרופיל זה בדרך כלל לא ינסו "לנבור" אחר תשובה לבעיה שצצה להם אלא יעדיפו לקבל אחת אשר תורה להם מה בדיוק צריך לעשות במקרה הספציפי שלהם.

קרוב לוודאי שקיימים מספר פרופילים נוספים אותם לא מניתי וגם בין אלו שכן מובאים ישנם גם תת קבוצות וכמובן יש כאלו אשר מתאימים למספר פרופילים אבל לצורך העניין די כרגע בחלוקה זו.

כאשר מביטים על התפלגות הקהילה לפרופילים אלו לאורך ציר הזמן רואים כבר מן ההתחלה את הקבוצה הראשונה. הם היו כאן מלחתחילה עוד בטרם התהוו יתר הקבוצות.

בשלב כלשהו כאשר המוצרים הגיעו לרמת בשלות מסויימת החלה לצמוח הקבוצה השניה אשר ברבות הזמן הלכה ותפחה ומספר חבריה גדל מאלו של חברי הקבוצה הראשונה.

הצעד ההתפתחותי הבא כמובן הינו כניסתם של חברי הקבוצה השלישית למערכה. באופן טיבעי מספרם גדול בהרבה מאלו של חברי שני הקבוצות הקודמות והם מהווים בסיס חשוב להתרחבות אחיזת הקוד הפתוח בקרב המשמשים השונים.

בחלק האחרון של המסע מצטרפים כמובן חברי הקבוצה האחרונה. בשלב הצטרפותם עברו המוצרים כברת דרך ארוכה והם בשלים לשימוש. מן הסתם ברור שעם הצטרפותם שוב משתנה הפרופיל של המשתמש המומצע היות וקבוצה זו היא בעל מספר החברים הגדול ביותר.

באופן די ברור ניתן לנחש לאן נושבת הרוח ובזכות מי. כיום המעגל מתחיל להסגר וזאת בשל הקבוצה האחרונה דווקא. קצב גידול הקבוצה הראשונה בתחילת המסע היה איטי ומתון. מפתחים רבים אשר יכלו לתרום להוסיף לא עשו זאת מטעמים של חוסר מודעות וחוסר בקהל יעד מתאים. לכן באופן טיבעי מרבית אלו אשר נמנו על הקבוצה הראשונה עשו זאת מטעמים אידיאולוגים או אתגריים גרידא אשר בזכותם זכו המוצרים לסטנדרטים גבוהים והוכיחו את עצמם.
עם כניסתם של חברי הקבוצה השלישית והרביעית למשחק ועל פי הערכתי הם תופסים כ 80-90% מסך כל המשתמשים ( אני מתייחס למשתמשי מחשב באופן כללי לאו דווקא קוד פתוח ), משתנה מאזן הכוחות ומתחילה הגירה של מפתחים ( ובכלל זה חברות עסקיות וכו' ) לפיתוח מוצרים אשר מתבססים על מערכות קוד פתוח. לא בהכרח המפתחים החדשים תורמים ישירות לקוד הפתוח על ידי שיפור ושיכלול מוצרי GPL ואחרים אלא גם על ידי פיתוח מוצרים קניינים המסוגלים לפעול בסביבות קוד פתוח נוצר מגוון רחב יותר אשר מאפשר היצע רחב יותר לחברי הקבוצות השלישית והרביעית.

בסיכומם של דברים ובעיקר לאור רמזים ורטינות שהועלו כאן במסגרות שונות יש לדעתי להפנים את הנקודות הבאות:
1. הקהילה הולכת וגדלה בקצב מתגבר מדי מיום ביומו.
2. מרבית המצטרפים יהיו newbies אשר נמנים ברובם על הקבוצה הרביעית.
3. ככול שמספר המשתמשים הכולל יגדל ( מכל הקבוצות ) כך יתגבר קצב הגידול ( בכל הקבוצות ).


על הקהילה לגבש לעצמה עמדה ברורה ביחס לאופן שילובם של משתמשים חדשים במוצרי קוד פתוח ולהמשיך ולעזור להם בצעדיהם הראשונים אשר משקלם כה חשוב. אחרי הכל לשכנע את המשוכנעים ( ואלא שכבר גילו את היתרונות ) הינה בגדר הסתערות על דלת פתוחה.

לכן במסגרת האתר אנו מנסים לפתח כלים ואמצעים אשר יסייעו במתן מענה מהיר ונוח לשאלות אשר ברובן כבר חוזרות על עצמן.
כמו כן אנו פתוחים לכל רעיון/עזרה/שיתוף פעולה אשר יכול לקדם את המטרה של הפיכת מוצרי קוד פתוח לזמינים ונגישים יותר לקהל הרחב.

אני רוצה לנצל במה זאת שוב ולהודות לכל אלו ( והרשימה ארוכה מכדי למנותה כאן )אשר בזכותם ובזכות פועלם ממשיכה הקהילה לגדול, חלקם מוכרים מאתר זה וחלקם מוכרים מפעילויות שונות, ועבודתם נעשית בהתנדבות למען הקהילה.

הערה: הכתבה הינה דיעה אישית ואיננה מייצגת דעות שאר מנהלי האתר.
 

קישורים רלוונטיים

· עוד על פינגווין עברי גאה
· חדשות מאת yehuda


הסיפור הנקרא ביותר בנושא פינגווין עברי גאה:
עברי, דבר עברית

ברוכים הבאים ל whatsup - הגיגים אישיים | כניסה / יצירת מנוי חדש | 6 תגובות
סף חסימה
  
ההערות הינן מטעם כותביהן. אין צוות האתר לוקח אחריות על תוכנן
Re: ברוכים הבאים ל whatsup - הגיגים אישיים (ניקוד: 1)
ע"י דוביקס ב 15/05/2004 - 14:28

(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://
אני מצטרף לדעתך שבהחלט מייצגת גם את דעתי.

למזלנו, כמות האתרים העוסקים בנושאי לינוקס ותוכנה חופשית הולכת וגדלה, ובכלל זאת גם אתרים שאין זה עניינם העיקרי (גידול העניין בנושא מביא גם את אותם אתרים להקדיש פינה לקהילה) וכמובן העיתונות הכתובה והאלקטרונית. בעקבות זאת מגוון האתרים הפונים לקהלים שונים גדל ומאפשר לתת מענה לקהל רחב של "פרופילים" וצרכי משתמשים.

מאחר ווטסאפ הוא אחד משערי הכניסה של משתמשים חדשים לקהילה, חשוב לאפשר ולהקל על קליטתם של משתמשים חדשים שהם הבסיס לגידול ולעתיד הקהילה תוך הקניית ערכי היסוד של התוכנה החופשית.


[ השב לזאת ]

Re: ברוכים הבאים ל whatsup - הגיגים אישיים(ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 15/05/2004 - 15:13
אני והצל אומר : לא כל newbie ראוי ! שיעזרו קצת לעצמם קודם-כל, וילמדו אנגלית בסיסית ברמה טובה... אחרי זה נעזור להם אנחנו !

בחייכם !

גם בשביל לעלות על הכביש הרי צריך רישיון !

- כדי להשתמש במחשב (ברמה קצת יותר מתקדמת מאשר סתם לגלוש ו/או להדפיס מסמכים ב-OOo Writer) צריך אנגלית בסיסית טובה, ולא פחות מכך.

זאת דעתי, בתור "תומך טכני" ותיק... שמכיר מקרוב את העניין של newbies שלא יודעים אנגלית בחצי אגורה, ומצפים שתמיד נפתור להם את כל הבעיות, ומיד (!), בקשר טלפתי, בלי שיסבירו (גם הודעות הם לא תמיד יודעים לקרוא/להקריא...) ! :(

[ השב לזאת ]

Re: ברוכים הבאים ל whatsup - הגיגים אישיים(ניקוד: 1)
ע"י roterl ב 16/05/2004 - 14:34
(מידע על משתמש | שלח הודעה)
אל תשווה בין תמיכ טכנית במוקד לבין לבין תמיכה ברשת.
ראשית זה לא בתשלום - והשואלים יודעים זאת (למרות שיש חצופים - אבל תמיד יש כאלו...)
בנוסף, משתמש מחשב ממוצע (לא ממוצע לינוקס עדיין) לא מעוניין לקרוא הסברים על איך\למה\כמה - הוא רוצה פתרון.
משתמש (ממוצע) שרוצה למשל לכתוב בעברית או ליצוב דיסק רוצה יגדילו לו "תעשה א, ב ג, וזה יעבוד", או יותר טוב - "תריץ את התוכנית הזאת וזה יעבוד".
לעומת זאת משתמש שרוצה להריץ APACHE מאובטח על VMWare חלונאי שרץ על לינוקס דרך wine (ובכוונה ההקצנה) צריך לדעת ולהבין - וכד"כ הוא מבין - שיש צורך להבנה של הנושא.

אבל שוב המשתמש הממוצע פשוט רוצה שהדברים יעבדו - לא ממש מעניין אותו איך זה עובד, ואני חושב שהקהילה צריכה לגלות סבלנות ואדיבות.
בסה"כ המשתמש הממוצע - עצם הגדרתו - הוא הסוג הנפוץ של המשתמשים.

[ השב לזאת ]

Re: ברוכים הבאים ל whatsup - הגיגים אישיים (ניקוד: 1)
ע"י Love ב 15/05/2004 - 15:13

(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://http://
בתור משתמש חדש בלינוקס האתר עוזר לי המון
הסיקורים,המדריכים,וכמובן הפורומים שיש שם כל כך הרבה מידע שנאגר בכל השנתיים האלה שאת רוב התשובות לשאלות (לפחות של מתחילים) אפשר למצוא במאגר ההודעות העצום הזה
זאת אחת מהסיבות שאין לי כמות הודעות גדולה כי אני פשוט מחפש את הנושא שאני מעוניין לדעת עלוי ומקבל בהחלט תשובות לשאלות שחיפשתי

אני חושב שתירגום המדריכים והסיקורים שבאנגלית לעברית זה חלק מאוד חשוב כי בעצם המטרה פה היא להביא למשתמש הישראלי את המידע,

בסופו של דבר כמו שהוזכר בכתבה שיש הרבה אתרים ישראלים על לינוקס אכן הרבה יותר מימה שחשבתי, עם כל השמועות ש"לינוקס זה קשה" "אין תמיכה בזה" "זה לא תומך בכלום"
מהר מאוד הבנתי שהכל שטויות וכשאני עושה השוואה של ההתחלה שלי עם וינדוס לעמות ההתחלה שלי עם לינוקס בלינוקס הרבה יותר קל לי, בוינדוס אני לא יכול לעשות הרבה דברים שהם מאוד בסיסיים בלינוקס וכל מתחיל מכיר אותם
אתר מעולה שנותן תמיכה במערכת המעולה ! :)

[ השב לזאת ]

Re: ברוכים הבאים ל whatsup - הגיגים אישיים (ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 15/05/2004 - 16:54
אנליזה נכונה, שאני מניח שתקפה גם לכל שאר ארצות הגלובוס. זה אולי יעורר רטינות אצל המשתמשים הוותיקים, אבל זו הדרך להחדיר את הקוד הפתוח ואין בלתה, לדעתי.

[ השב לזאת ]

Re: ברוכים הבאים ל whatsup - הגיגים אישיים (ניקוד: 1)
ע"י WolfSign (shay_u@yahoo.com)
ב 15/05/2004 - 20:00
(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://www.geocities.com/shay_u
בקיצור מה שיהודה מנסה להעביר פה בסיקור שלו זה שצריך להפנים את העובדה שעם גדילת הקהילה מתווספים גם ניובים וצריך לעזור להם ולהיות בעיקר סבלניים איתם... (:

[ השב לזאת ]